Filters

ABBA - Voyage

De Sint gaf mij destijds in december 1979 de Lp van Greatest Hits vol.2 cadeau waar classics als 'Gimme Gimme Gimme', 'Knowing Me Knowing You', 'Eagle', 'Take A Chance On Me', 'Summer Night City' en natuurlijk 'Dancing Queen' opstonden. De Lp draaide ik grijs en ik raakte er zelfs gewend dat 'ie bij 'Gimme Gimme Gimme' oversloeg. In m’n tienerjaren verzamelde ik al hun studio albums en de liefde voor muziek en ABBA gingen nooit meer over.

Nu is er ‘Voyage’…wat spannend’…is dit album net zo gaaf als de muziek van ruim 40 jaar geleden??

‘Typisch ABBA’ zei m’n vrouw, ‘blijft best hangen’ zei m’n dochter. Grote kracht van de unieke ABBA-sound zijn de gave melodieën, de persoonlijke teksten en het plezier van muziek maken. Want wat een gave melodie heeft ‘I Still Have Faith In You’, 6 minuten pure ABBA magie. Prachtig van opbouw en na twee minuten weet je het…ze zijn echt terug!! Met een mooie boodschap van verbinding, kracht en moed echt één van de tofste songs van het jaar.

Het opzwepende ‘When You Danced With Me’ heeft een bitterzoete tekst en een onweerstaanbaar lekker Ierse vibe en een fantastisch ritme. Dit gaat volgend jaar in London de boel echt in vlammen zetten, heerlijke song. Geef Frida een piano ballade en ze geeft je het gevoel deze speciaal voor jou alleen te zingen. ‘Little Things’, want daar heb ik het over, is een onvervalste echte Kerstballade (inclusief een kinderkoor op het einde).

Dan volgt de kraker ‘Don’t Shut Me Down’, een magistrale single die zich meten kan met het beste werk van ABBA. Ook met de tekst kun je verschillende kanten op: Vanuit het band-perspectief als  ABBA-tars straks naar het publiek in London toe. Maar ook als de Knowing-me-knowing-you lovers van vroeger, nu met een nieuwe kans.

‘Just A Notion’ lijkt rechtstreeks geplukt met de hulp van een tijdmachine, uit de glorietijd van de jaren ’70. Die samenzang van Agnetha en Frida is pure vintage, over die eerste aanstaande ontmoeting van twee mensen met misschien die vonk en bijhorende spanning. Na deze uitbundige song volgt de prachtige sad-song : ‘I Can Be That Woman’ met een fraaie hoofdrol voor de zang van Agnetha en heel subtiel ook een paar piano echo’s van  Roxette’s ‘Listen to your Heart’

‘Keep An Eye On Dan’ heeft de sfeer van ‘Summer Night City’ en is het relaas van gescheiden ouders en hun kind. Muzikaal komt een breed ABBA spectrum voorbij met stevige discobeats en in het outtro zelfs een knipoog naar de song S.O.S. die maar blijft groeien per draaibeurt. De song ‘Bumbelbee’ heeft het verlangen van onthaasting en de betovering die de natuur ons kan geven geven. Mijmerend, met als gids een hommel, ontrolt zich hier een klassieke ABBA ballade die steeds mooier wordt. Ook in ‘No Doubt About It’ is Frida weer heerlijk op dreef, nu op een rollercoaster van emoties. Deze onvervalste ABBA song duurt nog geen 3 minuten waarin twijfels en emoties onrustig en muzikaal golven langs het muzikale ABBA-dna.

Het album sluit schitterend af met het filmische ‘Ode To Freedom’ (knipoog naar Conquest of Paradise van Vangelis?) en actuele boodschap over vrijheid die in The Lord of the Rings niet zou misstaan. 

Leuk detail, over het gehele album hoor je ook subtiel een paar referenties van een paar ABBA classics (o.a. Fernando, Dancing Queen) . ABBA laat met ‘Voyage’ weer eens een knap staaltje vakmanschap zien. Pure popmuziek die met de kracht van verrassing,  lef en natuurlijk wat nostalgie en veel muzikaal plezier, weer die unieke verbinding maken met ons als luisteraars. Ben dan ook reuzebenieuwd hoe dat volgend jaar live in London zal uitpakken met hun ABBAtars project. ‘Voyage’ is ontroering en euforie tegelijk, een magie-straal weerzien en natuurlijk is dit voor mij het album van het jaar!!

(GJG10,1)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan