Filters

Album van de week

Met haar vorige album ‘Look Up Child’ maakte Lauren Daigle wereldwijd flinke indruk. De single ‘You Say’ werd een monsterhit (inmiddels bijna een half miljard keer gestreamd en stond ze maar liefst 100 weken op #1 in Billboards Hot Christian songs). Haar live concerten maakten indruk op me en waren supertof om te zien, we hebben het over het jaar 2018/19. Nu in 2023 staat Taylor Swift met 7 albums bij de bovenste 30 van de Billboard Top 200 album-chart en komt Lauren daar bescheiden op #21 binnen.

In de Jaren 90 van de vorige eeuw groeide de sectie met Ierse muziek en folk als kool in onze bakken. Een ongekende bloei met grote mainstream namen als Clannad, Enya, Mary Black, Aoife Ni Phearraigh die een hele trits zangers maar vooral zangeressen in hun slipstream meenamen en op ons los lieten. Het fenomeen Riverdance overspoelde de hele wereld met een Ierse golf van muziek en de Celtic Myste cd’s waren niet aan te slepen. Ook de meer folk gerichte albums profiteerden van deze bloei.

Edwin Jongedijk is een muzikant die niet stilzit. Naast z’n solo werk (in het Gronings) en het super trio dat hij vormt met de Troebadoers, heeft hij (sinds?) een nieuwe band: Sunken Lands. Over de totstandkoming van deze band, laat ik me graag nog eens bijpraten. Ze timmeren al lekker aan de weg getuige de opnames van Rtv Drenthe’s Djammen (His Old Tattoo en We Take It For Granted). Daarom richt ik me graag op de muziek.

Het vorige album van Tim Grimm was een formidabel schot in de roos, hoe zou dit nieuwe album vallen? Ik had wat aarzeling na een eerste beluistering, maar een keelontsteking bood soelaas. Daardoor zat ik wat ruimer in de tijd en werd ik beste maatjes met de repeat-knop.

Soms heb je van die albums die je met hun eerste indruk van je sokken blazen (Ryan Bingham, Israel Nash Gripka, Michael McDermott, Chris Stapleton). Dit is er weer zo’n eentje, Chris Canterbury. Je hoort z’n stem en denkt, hè….heb ik hier de nieuwe Chris Stapleton gemist? 

Hij is inmiddels alweer een tijdje verkrijgbaar, het nieuwe album van Joost Dijkema. Hij nam de songs op tussen '20-'22, de corona jaren, niet bepaald een makkelijke periode om als artiest je kop boven water te houden. Toch slaagde Dijkema erin weer een fraai album vorm te geven. Dat begint met alweer prachtig artwork (door Sara Gossett) dat je toch het liefst op vinyl wil omarmen. Hond Moses kijkt op de backcover ons vriendelijk aan.

Op de valreep van 2022 bracht Edwin zelf z’n nieuwe EP bij ons langs eind november. Het was daarna weken stevig buffelen met de topdrukte in de winkel die Sint en Kerst met zich meebrachten, vandaar dat deze recensie even op zich liet wachten.

Dit is een duo dat muzikaal al heel wat kilometers heeft gemaakt. Onder de ‘rook’ van Bovensmilde richtten John & Nienke een fraaie studio in met een heuse, uit Nashville afkomstige mengtafel en startten het initiatief Lucky 40 op. Concerten in intieme sfeer met een  maximum van, u raad het al, 40 liefhebbers.

Onlangs stonden deze twee aardige mensen Hilde Vos terzijde met gitaar en hun prachtige harmonie stemmen. Want dat is toch wel echt de klasse van deze twee. De liefde en de liefde voor de countrymuziek bracht ze samen en het zelf ook schrijven van country-songs.

Egbert Meijers, dat is de man die in 1994 Daniël Lohues wist uit te dagen zich muzikaal te roeren in het Drents voor een liedjeswedstrijd. Daarvoor mogen we hem best wel even erkentelijk zijn. Egbert’s hart klopt warm voor de Drentse taal, want ook nu is het weer genieten. Zijn liedjes ‘dwingen’ tot luisteren en het vrij maken van de tijd daarvoor. Met z’n 74 jaar is de rugzak gevuld met flink wat levenservaring en een oneindige bron van inspiratie.

Hilde Vos heeft er de vaart goed in zitten. In de afgelopen maanden nam ze haar nieuwe album op samen met haar band in de Neo Music studio in Bovensmilde. Want zo gaat dat momenteel, op het platte land van Drenthe bloeit een mooi country-scene. Net als op haar fraaie vorige album, kiest Hilde voor een pure en traditionele benadering van de country muziek.