Filters

Andi Almqvist – Warsaw holiday (Rootsy)

Eindelijk weer eens nieuw werk van Andi Almqvist. Ik begon me al een beetje zorgen te maken.
Andi Almqvist heeft wel een speciale plek in mijn muzikale hart. Hij heeft zo’n heerlijke stem waar melancholie en spijt in één lettergreep gevangen zitten, bijvoorbeeld in ‘Wormwood’ en ‘In the Land of Slumber.’ Bovendien weet hij z’n piano weer prachtig te beroeren met z’n gemoed als leidraad. Luister maar eens naar het ontroerende ‘Pornography.’

Warsaw Holiday

Op dit vierde album genaamd Warsaw Holiday, na Can’t Stop Laughing, Red Room Stories en Glimmer, ben ik weer aangenaam verrast. De gekte van Tom Waits (‘Kinski’) is nog steeds volop aanwezig, maar Andi Almqvist kleed deze bruid van Frankenstein muzikaal weer uitdagend aan.
In veel liedjes voel je de beklemming waar het moeilijk aan ontsnappen is; ‘Happy End’ is wel een van z’n zwartgalligste songs tot dusver, deze tango met magere Hein. In z’n songs omarmt Andi Almqvist de lelijkheid van het leven, hij doet dit met soms muzikaal kale liedjes.

Andi Almqvist verkent muzikale grenzen

Met ‘Oh La La (Love Is Dead)’ verrast Andi Almqvist ons met een akoestische en een raggende band versie (Lowlands..al wakker?). In ‘Insomnia’ kietelt hij op eigenwijze onze muzikale grenzen.
Warsaw Holiday is een heerlijk gedurfd album. Het is goed om af en toe in die spiegel van de donkere kant van het leven te kijken, al was het alleen maar om de herkenning van dat gevoel. Het album, uitgebracht door het Zweedse label Rootsy, is een mooie bestemming voor mensen die durven door te bijten en geen lapje over hun muzikale tong hebben.
Goeie reis!

(GJG 9,5)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan