Filters

Cody Jinks - Mercy

Cody Jinks is een Texaan die op 16 jarige leeftijd de gitaar van z’n pa leende. Via de trashmetal belandde hij aan het eind van de zero’s in country land. Hij maakte diverse studio albums en een paar live platen. In 2012 bracht hij net als Adele z’n eigen ‘30’ uit en in 2020 ‘Red Rocks Live’ als laatste wapenfeit. Nu, inmiddels 41 jaar oud ligt z’n album ‘Mercy’ bij ons in de winkel.

Met z’n fijne stem is het een genieten van hoe hij deze voor de country inzet. Met het outlaw gevoel komen de songs als vanzelfsprekend binnen waaien. In ‘All It Cost Me Was Everything’ is de twangy begeleiding van gitaren het enige gezelschap van de eigenwijze soul die er alleen voorstaat met z’n eigengereide ego. But who cares? In ‘Hurt You’ doopt Cody z’n gitaar in het relatie-gif, zelfbewust en zich van de domme houdend. Zo’n song als ‘Mercy’ zou ook niet misstaan op een Willie Nelson album. Worstelen met een drankprobleem en dan toch op de ‘mercy’ van je vrouw mogen rekenen, hoe country wil je het hebben?!

Prachtig die ijzersterke opening van ‘Feeding The Flames’, in die eerste 14 seconden komt er een hele speelfilm voorbij. A haunting melodie, weet even niet hoe ik dit het Nederlands moet omschrijven. Je voelt dat Cody hier diep uit z’n ervaringen tapt in een geweldige song over passie en z’n vriendin die hem mega mist maar een dichtte mist verstoord juist het uitzicht op elkaar.

Het is weer pure Willie Nelson country in ‘I Don’t Trust My Memories Anymore’. In ‘Like A Hurricane’ horen we fraai vocaal tegengas van Kristen Rogers in een song die van Chris Stapleton had kunnen zijn. Lekker zo’n robuuste song die schuurt. Ontspoorde relaties zijn de rode draad en dat de wissel verkeerd stond voor de trein die in deze song door leek te denderen, staat buiten kijf. In deze song is Cody lekker op stoom en dit is er eentje waar hij live met z’n band lekker op los kan gaan.

‘Nobody Knows How To Read’ verrast met z’n tekst in een veel bezongen thema. In ‘Roll’ is het de levenservaring die gerust stelt en ook nog eens een mooie song om een live optreden mee af te sluiten. Maar op cd is die eer aan ‘When Whiskey Calls The Shots’, een muzikaal verfrissende song in deze country setting. Het zijn vooral de songs die net even wat verder buiten de country kaders liggen waarvan ik opveer en die deze zanger interessant maken.

Wie haalt Cody Jinks naar ons land en/of durft er een meerdaags country festival te organiseren? Na het Holland International Blues Festival zou een dergelijk festival met country muziek, op een warm onthaal mogen rekenen. De basis ligt reeds klaar….hier in de country of Drenthe!

(GJG 8,5)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan