Filters

Egbert Meijers – Ooh Grolloo (Promuze / Eigen Beheer)

Egbert Meijers, dat is de man die in 1994 Daniël Lohues wist uit te dagen zich muzikaal te roeren in het Drents voor een liedjeswedstrijd. Daarvoor mogen we hem best wel even erkentelijk zijn. Egbert’s hart klopt warm voor de Drentse taal, want ook nu is het weer genieten. Zijn liedjes ‘dwingen’ tot luisteren en het vrij maken van de tijd daarvoor. Met z’n 74 jaar is de rugzak gevuld met flink wat levenservaring en een oneindige bron van inspiratie.

Voor dit nieuwe (laatste?) album is Egbert flink uit de ban gesprongen met 14 songs die ons een uurtje een andere realiteit intrekken. En natuurlijk eert hij z’n helden met een Drentse bewerking (Townes van Zandt, Mickey Newbury, Guy Clark en Ulf Lundell). Met Townes is dat ‘Leven is daansen, leven is zweven’ de rake kern. Egbert verstaat de kunst van melancholie. Mooi hoe gemis in ‘Een zummeraovend’ voorbij komt. Op oudere leeftijd genieten van de mooie dingen van het leven in ‘Natalie en James Dean’ in de muzikale omlijsting van Joost van Es, Janos Koolen en Bart de Win. Die mannen weten hoe je dat fraai ingetogen vastlegt en ze verkeren in bloedvorm in de rest van dit album!

Tragiek in ‘Gifgrune naachtschao’ sluipt muzikaal langzaam voorbij en ontroerend het verhaal in. ‘Laot hum gaon’ dat Egbert hier prachtig ingetogen met veel gevoel vertelt en toch muzikaal een happy end krijgt met een fraaie accordeon. Egbert zingt met karakter, hij probeert niet mooi te zingen maar schuurt lekker langs de randjes, zoals Waits of Cohen. Dan wint zo’n nummer als ‘Blief Je Dan Bij Mij’ aan kracht en klinkt het veul dichterbij.

Zingen vanuit observatie en écht zien, dat is wat je zo mooi proeft in de liedjes van Egbert. Zo’n mooie song ‘Leona van Berti’, over een paard en de kalmte waarmee dat gepaard gaat, dat is echt vintage Egbert zoals dat dan zo mooi heet. Lekker dat er dan even zo’n uptempo song als ‘Elysium’ volgt door het ritme van de banjo en bas in een ode aan Drenthe.

Dan volgt één van die nummers die ik echt heel tof vind, ‘Ieuwig Paradies #2’. Een prachtige song qua sfeer en een bezwerende cadans. Een ferme aanklacht tegen al die zogenaamde vooruitgang die ten koste gaat van natuur en leefomgeving. Toch eindigt dit lied niet in mineur maar met hoop en verrast het muzikaal met een hele fraaie twist: Topsong!

‘Beste Boom’ is een indringende song over oorlogsgeweld, een boom als stille getuige en de parallel van het leven van de boom en de mensen die tijdens hun groei werden geknakt en vermoordt en hoe dat nog steeds de dagelijkse realiteit is op zoveel plekken hier op aarde. ‘Schadde’ is de tijdlijn van het leven, het vertrek vanuit je roots en op zoek naar de toekomst. Wel je plek gevonden maar ook cadans en de verrassende opbouw naar het laatste couplet. Hoop dat Egbert hier nog eens wat meer over wil vertellen.

‘Wieg of Graf’, wat is dat mooi van opbouw en wat een krachtige boodschap, Egbert heeft dit op verzoek van Si Kahn geschreven vanwege de actie tegen de Pebble Mine in Bristol Bay Alaska. Durven we nu eindelijk te kiezen? Het is vijf voor 12…de keuze voor het evenwicht…of het graf. Misschien wel de sterkste song op dit album en muzikaal magistraal omlijst en eentje die mokerhard binnenkomt, prachtig!

Wat is er nou mooier dan aan herinneringen te schaven aan de bar? In ‘Grolloo Blues’ gebeurt precies dat. Maar ook de conclusie is er eentje van levenswijsheid en een blik op de toekomst aan de hand van de getuigen piano, viool en een enthousiaste gitaar. Eigenlijk een mooie country song voor een Amerikaan; wie zou dit nou aandurven? Walt Wilkins misschien? Laatste song, lekker dat Tom Waits-gevoel met alleen een werkelijk prachtig pianospel door Bart de Win en prachttekst, is een bewerking van een Ulf Lundell song. Die maakt je nieuwsgierig naar ’s mans eigen werk en vind ik de mooiste ‘cover’ van de vier die op ‘Ooh Grolloo’ staan.

Met ‘Ooh Grolloo’ worden we aangenaam verrast met prachtige, soms breekbare, songs die doen vermoeden dat de kruik der liedjes nog niet volledig leeg geschonken is. Mooi dat iemand met zoveel ervaring nog steeds kan putten uit actualiteit, liefde voor het Drentse land en de realiteit van alledag. Dus graag nog een paar Engelse woorden…to be continued!

(GJG 9,9)

Songteksten niet in het boekje maar wel te vinden op egbertmeyers.com

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan