Filters

Frank Boeijen – Subliem Gebaar

Frank Boeijen ken ik al vanaf de het legendarische radioprogramma de  Avondspits waarin Frits Spits ons liet kennis maken met deze zanger. De albums ‘Contact, Foto van een Mooie Dag, Welkom in Utopia’ om er maar een paar te noemen, ik heb ze grijs gedraaid op plaat en cd. In januari kwam ‘Subliem Gebaar’ uit, hij ontsnapte een beetje aan m’n aandacht in eerste instantie. Totdat ik hem op een koopzondag de hele middag voorbij hoorde komen en verrast werd door de muzikale omlijsting.

‘Die Zelfbedachte Hemel’ wist me, dankzij z’n rijke muzikale landschap waarin een piano voorgaat, erbij te slepen. Kijkend in de spiegel van tijd, is onze tijd op? Een gave popsong is het zeker! De melancholie is zeker niet verdwenen bij Frank want die omarmt ons in ‘De Morvan Bij Zonsopgang’. Maar er waait wel een frisse wind die erg Boeijend is. In het uptempo ‘In Tijden Van Stilte’ wordt de vriendschap bezongen die de afgelopen jaren soms tot gedwongen stiltes leidde maar nu weer nieuwe kansen krijgt.

Prachtig filmisch dat intro van ‘Vreemd En Vertrouwd’, een vintage ballade zoals Frank dat zo meeslepend kan. Helder en transparant klinkt de muziek hier en vertrouwd en vernieuwend met mooie gitaar accenten. ‘Het Park’ is een mooie meeslepende terugblik op het ‘Kronenburg Park’. De muziek gidst ons door de tijd…en dromen. Groots en meeslepend pakt Frank hier uit met z’n band in een geweldige song die verrast en met het gevoel stoeit wat we allemaal herkennen naar mate we ouder worden.

‘Of Ligt Het Aan Mij’ doet mij muzikaal aan de Utopia-tijd denken. Een schitterende weidse melodie die ons optilt in een zweefvlucht. Gaat dit over het leven na de dood? Een leven zonder pijn, maar met de pijn zonder jou? ‘Mijn Geliefde Luisteraar’ stoeit met de verbinding tussen zanger en z’n publiek in corona-tijd…een warme vriendschap. Frank neemt de tijd in z’n songs waardoor er meer detail is voor de opbouw. ‘De Man En De Engel’, een genot om naar te luisteren, is daar een mooi voorbeeld van. Minder duidend in de tekst maar herkenbaar in z’n thema van het verstrijken van de tijd.

‘Als Geen Ander’(ken jij mij) is een prachtige vintage ballade over band in de liefde, en wellicht van de band van de piano en z’n bespeler….echt heel mooi dit. Mooi hoe de band de ruimte krijgt op dit album om de songs muzikaal te verrijken. De gitaar doet dat meeslepend in ’Woord Voor Woord’, waarin liefde en herinneringen de andere spelers in dit trio zijn. Dan volgt een schitterende live opname van ‘Een Subliem Gebaar van Liefde’ (De Lach Op Jouw Gezicht). Prachtig van opbouw horen we Frank & band in topvorm waarin de gitarist tot volle bloei komt (staat ook op Youtube).

‘Meer Dan Liefde’ vind ik echt een hele prachtige song die wat troost en berusting geeft hoe om te gaan met de dood van onze dierbaarste. Die prachtige piano melodie en tekst en zang, die komen echt binnen… ‘Zo Mooi Voor Mij’, laatste song op dit album, heeft ook afscheid als thema, maar wel een met hart-verbinding en iets waar ik de vinger niet op kan leggen, wat juist weer de kracht is van deze pure Boeijen song. Ik ben echt heel aangenaam verrast met deze nieuwe Boeijen ‘Subliem Gebaar’, wat een prachtig album. De zin en het verlangen dit live te spelen, spatten er van af !

(GJG 9,8)

Teksten: https://frankboeijen.nl/discography/subliem-gebaar/

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan