Filters

Harry Styles – Harry’s House (Columbia)

Harry Styles, met een dochter van 19, groeiden we mee met z’n muziek. Met One Direction brak hij records en zij leverden ook nog eens vele puike popsongs op. Wat ik van z’n geslaagde solo debuut vond, heb je als eens eerder kunnen lezen. Bij ons in de winkel zagen we dat zijn publiek het vinyl enthousiast omarmde. Harry Styles verraste me als eerste met die oorwurm die ‘As It Was’ heet en die ik eerste instantie niet direct als Styles herkende.

Maar nu laat Harry ons z’n huis in, want daar is echt het feestje waar je bij moet zijn! Direct met de eerste song ‘Music For a Sushi Restaurant’ is het duidelijk wie Harry wil, jou! Met een vette soul vibe, trompetten en gelaagde vocalen is het feest begonnen met deze heerlijke song! Nile Rodgers lijkt het ritme van ‘Late Night Talking’ aan te sturen. Harry is hooked aan de liefde en doet veel moeite om z’n lief op te opbeuren.

Heerlijke romantiek in ‘Grapejuice’ dat verrast met z’n zang, ritmes en een eindeloos lange zomeravond, een kneiter van een zomerhit lijkt me. ‘As it Was’ (breekt records in Engeland op #1 in de single-chart) heeft een synthesizer loopje dat zo uit de jaren ’80 is weggelopen gekoppeld aan een futuristisch melodieus ritme, een onweerstaanbare oorwurm die ook in ons land al weken op #1 staat.

Met verschillende lagen zingt Harry’s stem op ‘Daylight’ dat muzikaal verrassend afslagen neemt in deze compacte popsong over het vervloeken van daglicht, honingdip en veel telefoontjes. Het ingetogen ‘Little Freak’ is vocaal mooi gelaagd, zeer muzikaal met een dromerige sfeer, gewoon een hele toffe song. Met ‘Matilde’, een akoestische song, verrast Harry met een volwassen song over Matilde die doorstapt in het leven en de shit van vroeger achter haar weet te laten en Harry zich afvraagt of dat wel okay is…

‘Cinema’ heeft echt een muzikaal echt fantastische vibe, vette ’70’s groove met love in de roaring ‘20’s van deze eeuw. Een heerlijke bas, een onvergetelijk ritme van de liefde en een onweerstaanbare song. ‘Daydreaming’ is een muzikale smaakexplosie op de tong, in een dagdroom of is het zelfs een trip? Harry is vocaal helemaal op stoom dankzij de liefde…die van alles losmaakt. Met ‘Keep Driving’ verandert de sfeer en das mooi voor de dynamiek van dit album.

‘Satellite’ is een avontuurlijke song met synths, tempowisselingen (of moet ik schakelmomenten zeggen in de liefde) en een leuk gevonden vergelijken van Harry als satelliet die van bovenaf beter zicht heeft op de z’n (ex)vlam. Het akoestische ‘Boyfriends’ is echt te gek meerstemmig gezongen. Harry weet die op dit album z’n stem optimaal in te zetten. Deze song is één van de tofste op dit album.

Maar als een duiveltje uit een doos eindigt dit album met de een hele gave song ‘Love Of My Life’ waarin Harry wat meer het achterste van z’n tong laat zien als het om de liefde gaat. Met ‘Harry’s House’ heeft Styles een album gemaakt met een spannende dynamiek en een breed muzikaal pallet dat een breed publiek (in)pakt. Misschien wordt dit wel dé soundtrack voor de komende zomers met een vermoedelijke rij single-hits die me doet denken aan Michael Jackson’s ‘Thriller’ album. Een onontkoombare plaat in dit toch al fraaie popjaar!

(GJG 9,9)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan