Filters

Jesse Terry – When We Wander (Coast to Coast)

Een tijdje geleden tipte Martin Donker, een muzikale vrije geest, mij al eens op de zanger Jesse Terry. Een heldere rootsstem die al sinds 2009 z’n baantjes trekt in een oceaan van singer-songwriters. Zo gaat dat dan, je gaat het horen als je het hoort en het ontdekken als de tijd rijp is. Dat werd voor mij dus eind 2021. Ik moest in eerste instantie denken aan dat puike album van Jimmy Ryser uit 1990 maar ook hoor ik de fraaie echo’s van helden als Kenny Loggins, Springsteen en John Mellencamp.

Na 5 reguliere albums en een Kerstalbum kwam eind ’21 ‘When We Wander’ uit, eindelijk uit mag je wel zeggen. Want in september ’19 dook Jesse al de studio in en nam daar, face-to-face met z’n muzikanten, dit album op met het plan deze in mei ’20 uit te brengen. Door de pandemie voelde dat echter niet goed en werd het uiteindelijk anderhalf jaar later.

En nu kunnen we dus kennis maken met deze muzikant. Z’n muziek ademt ruimte en onthaasting, een fijn leef-tempo. Eerste song ‘When We Wander’ daagt uit je eigen weg te zoeken en je niet te veel vast te klampen aan een verwachte uitkomst.  Wat is het toch gaaf als je zo’n song als ‘Strangers In Our Town’ kunt zingen, je eigen woonplaats te herontdekken met een vette Mellencamp vibe!

‘Ghost Stories’ is een fraaie akoestische ballade in de beste Kenny Loggins traditie, met Jesse’s stem in de hoofdrol. Een kwetsbare song over de zoektocht in je jeugd waarin het ‘hello’ van iemand je leven ‘aan’ kan zetten. Mooi hoe hij z’n liefde voor z’n hometown in een song giet met herinneringen aan een onvergetelijke zomer met vocale harmonieën en een lapsteel als een noorderlicht.

Lekker z’n song als ‘Hanging the Stars’ waarin een piano, bas en drums het tempo opschroeven over nachtelijke overpeinzing over je plek in het universum. (met alweer die fijne Mellencamp touch aangereikt door een viool). Jesse moet wel een natuurmens zijn als ik zo z’n ‘Trail Guide’ (cd-boekje) doorblader. Het romantische ‘If I Were The Moon’ staat tegenover het machtig sferische ‘Little Fires’ waarin we in het leven “wat aan ‘knooin” zoals Lohues op z’n ‘Aosem’ album zingt.

Wat een gave song ‘Pretty Good Hand’, daar gaat je humeur zo van in z’n 5! Knap hoe hier die muzikanten precies aanvoelen wat deze song nodig heeft. “I Got Somebody Who Understands...And That’s A Pretty Good Hand”, een rijk man die Jesse! Met ‘Is There an Answer’ laat hij z’n vader-hart spreken en is Neil Young wellicht de inspiratie geweest in deze heart-felt song voor meer liefde en verdraagzaamheid. En dan volgt ‘In Spite of You’, een song die tegenover een groot onrecht staat en die duistere kant aan de kaak stelt, wat een klasbak van een song gewapend met ferme weerhaakjes!

‘Innocent Ones’ is een song met een Springsteen hart. Jesse op de nachtelijke parkeerplaats met op z’n linkerschouder een rugzak vol strijd uit z’n verleden en op z’n rechter de reële kans er met z’n gezin echt iets van te maken in dit leven, ’n ijzersterke en meeslepende song. (There Are Diamonds) ‘Just Out Of Your Sight’ is de nacht-kaars van hoop, waarin in Jesse’s vrouw een anker blijkt die hem beter dan hemzelf kent en de inspiratie is van deze prachtsong.

Wat een puike album, waarin een zanger vertelt over z’n pad in het leven en z’n Trail Guide af en toe dicht durft te slaan om zelf te ontdekken en te bepalen waar de hun ‘road’ naar toe gaat en er openhartig over durft te zingen. Dit jaar live in ons land (Take Root??)

(GJG 9,2)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan