Filters

London Grammar - Truth is a beautiful thing (5 juli)

 

In de afgelopen twee weekenden hebben we in huize Gjaltema naar de trilogie van the Lord of the Rings gekeken. Drie avondvullende filmklassiekers met schitterende filmmuziek van Howard Shore en o.a. een prachtige song van Enya, ‘May it be’. London Grammar is een groep die toen nog niet bestond, maar wat had die prachtige stem van zangeres Hannah Reid daar ook prachtig ingepast. Ik ben niet in de ban van de ring, maar wel van die prachtige stem van London Grammar’s  Hannah Reid, die heeft me aardig te pakken.

Hun vorige album was een mooie verrassing. Spannend nu, want hoe is de opvolger? Ja sorry mensen, het afkraken van muziek zit nou eenmaal niet in m'n systeem, daarom zoek ik altijd naar iets tofs of moois. Want magistraal is dit album zeker. Kun je je nog de magie van U2's 'Unforgettable fire' herinneren? Of de betovering van de pianotoetsen van Ludovico Einaudi? Wanneer was je voor het laatst onder de indruk van de pracht en praal en het sacrale het binnenste van een oude kerk of kathedraal? Of even helemaal zonder woorden omdat je zoiets prachtig en puurs hoorde dat je helemaal even weer bij jezelf was?

London Grammar maakt muziek waar sfeer belangrijk is en de stem van zangeres Hannah Reid kan schitteren, alsof het een instrument is. Drums, gitaren en piano creëren een muzikaal script met subtiele ritmes voor Hannah's stem. Wat die hier laat horen is echt bijzonder. De songs gaan over de stormen in de liefde en relaties, een weerbericht dat kan rekenen op de nodige melancholie maar dat met z'n prachtige wolkenluchten je in verwondering achterlaat, dat is London Grammar.
 
Maar donkere wolken pakten zich samen en speelden een hele nare Tarot  kaart uit:
Van de gelimiteerde dubbel-cd (waarvan wij er 25 besteld hadden), werden er slechts 75 voor de Nederlandse platenwinkels uitgeleverd! Daarvan kregen we er géén één van binnen...paniek in de keet! Ik ontplofte bijna van woede, wat een wanprestatie van de platenmaatschappij! Even diep adem halen...improviseren en een paar telefoontjes naar wat hulplijnen... Uiteindelijk haalde ik opgelucht adem toen ik die dubbel-cd in m’n hadden had...yes! Nu kon ik er echt van genieten, van één van de mooiste releases van dit jaar, London Grammer! (GJG 9,8)
 
Cd-1
1.Rooting for you
2.Big picture
3.Wild eyed
4.Oh woman oh man
5.Hello to the liars
6.Everyone else
7.Non believer
8.Bones of ribbon
9.Who am I
10.Leave the war with me
11.Truth is a beautiful thing
 
Cd-2
12.What a day
13.Different breeds
14.Control
15.Trials (demo)
16.May the best (church mix)
17.Rooting for you (demo)
18.Bitter sweet symphony (Live at BBC Maide Vale)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan