Filters

Mariah Carey – Merry Christmas

Mariah Carey – Merry Christmas
Graag kijk ik deze week even in de achteruitkijkspiegel van de muziek. Ruim 20 jaar geleden kwam dit album uit, 1994 om precies te zijn. Er is nog geen Kerst voorbijgegaan zonder dat dit album te horen was in huize Gjaltema. Traditiegetrouw wordt onze kerstboom met de kerst-cd van Mariah Carey opgetuigd.
‘Merry Christmas’ kwam uit toen Mariah een absolute superster was na de albums ‘Mariah Carey, Emotions, Mtv Unplugged’ en de megaklapper ‘Music box’. Beginnend met ‘Silent night’ worden we getrakteerd op een soulvolle en muzikaal organische Kerst.
Wat dit album voor mij nog steeds zo onweerstaanbaar maakt is de combinatie van eigen geschreven songs als de klassieker ‘All I want for Christmas’ (staat alweer in de charts in de 42e week notering), Miss you most at Christmas time, Jesus born on this day. Met daar tegenover traditionals als het soulvolle en swingende ‘Joy to the world’ en de mooiste kerstsong allertijden ‘O holy night’. Die luister ik in deze periode altijd wel een keer of 10 lekker hard in de huiskamer, met of zonder hoofdtelefoon. Laat deze song maar eens goed op je inwerken…hij is echt heel bijzonder.
Zou me toen niet verbaasd hebben als Mariah nog eens een mooie gospel plaat had gemaakt, want dat gospelgevoel is alom aanwezig (‘Jesus, Oh what a wonderful child’ samen met die soulvolle achtergrondzangeressen ). Het machtige ‘Hark! The herald angels sing/Gloria (In excelsis deo) of het fraaie ingetogen ‘God rest you merry gentlemen’… ik kan er geen genoeg van krijgen. Dit is voor mij nou het Kerstgevoel, ingetogen aan de ene kant en de blijdschap van de hoop aan de andere kant.
Merry Christmas! (GJG 9,5)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan