Filters

Marlene Bakker - Raif ('18)

Marlene Bakker is een Groningse zangeres die in de streektaal zingt. Op vrijdag 9 februari, de officiële dag van release van haar debuutalbum, gaf ze een instore bij ons samen met allround-snarenman Bernard Gepken. Ik vroeg haar wat  ‘Raif’ betekent. Gereedschap.

De muziek van Marlene Bakker is een aangename combinatie van indie-pop en het sferische dat de muziek van Ozark Henry zo fraai kenmerkt. ‘Op roakeldais deur t leven’ durven te gaan samen met een geweldige club muzikanten en dan dit album maken... Ik wist niet half wat me te wachten stond! Met die muzikanten schildert ze muziek met mooie aanzetten: cello, viool en synths zoals in het atmosferische titelnummer ‘Raif’. Lekker die bas in ‘Astoe t zain haarst’ en het kijken naar elkaar door de ogen van de ander, in een reis door de nacht met onbekende uitkomst. Mooi die nostalgie en terug naar je roots in ‘Waarkhanden’, in het ritme van het Noorden (de huidige single).

Verrassend gaan we via een wat duistere ingang ‘Te nuchter’ binnen. Muzikaal vind ik hem prachtig mooi, deze worsteling met gevoelens van liefde met een mooie rol voor de piano. De trompet die ons samen met de bas aan een rode draad ‘Kloarwakker’ doorgidst, is mooi gedaan. Het is een lied vol onrust en ongedurigheid waarin gezegde woorden flink nagalmen.

‘Doe waist beter’ verwoordt mooi de miscommunicatie in een relatie en laat horen dat het Gronings qua taal geen directe knock-out hoeft te zijn. Ik draai de plaat om en dan volgt één van de mooiste nummers ‘Heufd as helm’(ik ben kloar mit vroagen). Wat een magistraal mooi nummer en een tekst waar je meer mee kunt. Dit is echt prachtig gedaan! ‘Golven’ waaiert als een aangename nazomerse bries,  gecombineerd met het gevoel van het nummer ‘Everybody’s gotta learn sometimes’. Marlenes  zalvende stem zingt over vertwijfeling, wat hier hoopvol klinkt (zou een prachtige video kunnen worden, dit nummer).

‘Hai hai’ geeft lucht en bedwingt de spanning. ‘Genog veur mie’ is zo puur en prachtig, uniek zo’n mooie oprechte liefdes verklaring. In het laatste liedje ‘Smilke’ doen de eenvoud en Marlenes stem je uitgeleide op één van de mooiste streektaalalbums van de laatste jaren. Ik ben echt van de sokken geblazen door deze ‘gentle storm’(weet daar helaas geen Groningse uitdrukking voor) en hoop echt dat dit ook in de theaters, met bijhorende visuals, mag stralen. Een internationaal klinkend album gemaakt met geduld, lef & liefde, uitstekend gereedschap dus! (GJG 10.0)

Op Record Store Day hopen we Marlene Bakker (met band?) opnieuw te verwelkomen!   
    
1.Raif
2.Astoe t zain haarst
3.Waarkhanden
4.Te nuchter
5.Kloarwakker
6.Doe waist beter
7.Heufd as helm
8.Golven
9.Hai hai
10.Genog veur mie
11.Smilke

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan