Filters

Martyn Joseph – Sanctuary (Pipe Records)

Als de herfst je overvalt, is er gelukkig een comfortabele jas die Martyn Joseph heet. Gevoerd met warme songs en eentje die moeiteloos over je schouders glijdt. Eind 2012 kocht ik ‘dit merk’ voor het eerst en die zit zo lekker dat ik hem echt nooit meer weg doe, ‘Songs for the coming home’ heette die.

Nu is er weer een nieuwe, ‘Sanctuary’ en die zit verbluffend lekker. Hoe kan het ook anders, de muzikale begeleiding, om mee te beginnen, is fenomenaal goed. Bovendien horen we een troubadour die zichzelf nog steeds weet uit te dagen met prachtige melodieuze folk songs. Sanctuary staat voor toevluchtsoord en op deze cd ook nog voor quality time.  ‘I search for you’ is meteen een prachtig begin, een mooie tekst met een lekkere melodie over de zoektocht van de liefde in het leven. De Wereld Draait Door zou hier nou eens 4 minuut 17 bij stil moeten staan.

Mooi zo’n mens die oog heeft voor misstanden en ze in pakkende songs als ‘When will we find?’ of het heel actuele ‘The luxury of despair’(denk aan de vluchtelingencrisis) verwoordt. Martyn Joseph houdt je geweten bij de les en ziet nog altijd (soms spaarzaam brandend) licht op de meest donkerste plekken.

Hij heeft dit album opgedragen aan z’n ouders Rose en Brian. Voor Rose staat er een mooie lieve song op dit album: ‘Her name is Rose’. ‘Cherry blossom girl’ is een heerlijk nummer over verliefd zijn en je fluit hem, net als Martyn, zo mee. De titelsong is instrumentaal verpakt, inderdaad zonder zang en die ga je nog regelmatig voorbij horen komen in diverse tv-programma’s. En dan die laatste song ‘Land of Evermore’, die zal je echt sprakeloos achterlaten, werkelijk één van de mooiste songs van het jaar.

Het optreden in de Amer afgelopen weekend had me ff flink bij de lurven te pakken en wist me emotioneel diep te raken. Mooi ook om te horen waar een aantal songs nou precies over gaan.  Martyn Joseph, dat is nou wat je noemt een echte vriend voor het leven, wees er zuinig op en hou die jas bij de hand. Je weet maar nooit wanneer de volgende herfst je overvalt…(GJG 9,7)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan