Filters

Michael McDermott - Willow springs (Pauper Sky Records)

Ik zal maar direct met de deur in huis vallen: the eagle has landed!!! Hij werd me aangereikt door de Nederlandse ‘kleinzoon’ van Townes van Zandt, u kent hem inmiddels wel denk ik, Robin Ploegstra. Hij had deze cd 1 x besteld om ff te checken. Nou, bij mij gingen er direct  alarmbellen af, wat ‘n plaat!

Van naam ken ik Michael McDermott wel, toch vloog hij sinds 1991 onder mijn rader door, dat heb je soms, things happen for a reason... Michael McDermott heeft een prachtige rootsstem die de nodige vlieguren heeft gemaakt. Na een veelbelovend debuut heeft ie wel zo’n beetje alle highs & lows meegemaakt. Nu is er dit nieuwe album, de weerslag van een heftige tijd. Maar het voelt alsof een vertrouwde vriend aan tafel schuift.

De eerste song ‘Willow springs’ is een lyrische stortvloed van woorden die in Dylan-stijl dezelfde man bijna het nakijken geeft. Hier is iemand bezig die prachtig met taal stoeit en muzikaal je oren verrast. Ryan Bingham zou trots zijn op ‘These last few days’. Toch is dit nog maar de warming-up vergeleken bij die derde song ‘Getaway car’, een magistrale song, die net als Bruce Springsteen, de diepte in gaat.

We zijn op het punt van no-turning-back beland van dit album met het aangrijpende ‘Soldiers of the same war’. De emotionele bagage van McDermott maakt hier echt een kippenvelsong van, de waanzin van de oorlog op en na het slagveld. Prachtig die sfeer van ‘Butterfly’, een schitterend ingetogen nummer over het leven dat vaak finaal ontspoort voor zovelen...wat komt die binnen zeg. Dit kun je niet zo zingen als je dat zelf niet doorleeft hebt. Wat mij betreft de song van het jaar! ‘Willow springs’ heeft echt karakter, luister maar naar ‘Folksinger’ waarin hij met wat galgenhumor een spiegel voor zichzelf en voor ons houdt. Mooi die nummers over z’n vader, ‘Shadow in the window’ en afsluiter ‘What dreams may come’, songs zoals we die eigenlijk alleen van Springsteen kennen....en McDermott.  Prachtig van muzikale opbouw. Je bent wat mij betreft echt een hele grote als je hier dan de juiste snaar weet te raken. Dit zijn de songs die voor menigeen echte houvast zijn.  

‘What dreams may come’ is een fraai ingeleefde song en één van de hoogtepunten op ‘Willow springs’ dat voor mij misschien wel het album van het jaar is!  Met 12 songs maakt McDermott een onuitwisbare indruk. Ik ben blij dat ie eindelijk geland is bij me...Michael McDermott. Welcome home buddy!(GJG 10,0)
 
1.Willow springs
2.These last few days
3.Getaway car
4.Soldiers of the same war
5.Butterfly
6.Half empty kinda guy
7.One minus one
8.Folksinger
9.Let a little light in
10.Shadow in the window
11.Willie rain
12.What dreams may come

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan