Filters

The Mississippi Kings – Hip Shakin’

Met de Asser bluesdagen nog vers in het geheugen luister ik naar Hip Shakin’, het eerste album van de The Mississippi Kings, en denk ik terug aan het bluesweekend.

Wat had deze band daar prachtig tussen gepast.
The Mississippi Kings bestaan uit zanger/gitarist Ronald Schoonveld, mondharmonicaspeler Steven Elings, washboardspeler Jaap Fijma, zanger/bassist Ton Töben en drummer Karstjan Kremer. Drie van de bandleden hebben jarenlang deel uitgemaakt van de legendarische BJ Hegen Bluesband.
Het album is een ode aan de delta- en chicago blues, met nummers van o.a. Charlie Patton, Eddy Taylor, Fred McDowell, Bukka White en McKinley Morganfield. Die laatste kennen wij natuurlijk beter als Muddy Waters. Van de delta blues, die zijn oorsprong vindt in Mississippi, de geboortestaat van Charlie Patton, tot de chicago blues van Eddie Taylor, nemen de nummers je mee op reis door Amerika.
Ook bevat het album nog drie heerlijke nummers geschreven door Ronald Schoonveld; Come Back To Me, Set Me Free en The Big Run. Het laatste nummer is een van mijn persoonlijke favorieten, met prachtige slide guitar en gevoelig mondharmonicaspel.
Hun optredens worden steevast afgesloten met het nummer Shake Your Hips, een lekkere boogie van Slim Harpo, deze traditie wordt uiteraard op het album ook in stand gehouden. Helaas mag het album niet meer bij mijn jaarlijstje van 2014 op, maar dit album is zeker een mooi begin van het nieuwe jaar!!
Robin Ploegstra

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan