Filters

Nicholas Jamerson - NJ ('18)

Als de ene helft van het duo ‘Sundy Best’ maakte Nicholas Jamerson al verscheidene albums en toerde hij door Amerika en Canada. Nu maakt hij ook z’n solodebuut, en wat voor één! Liefhebbers van Jason Isbell en Ryan Adams opgelet: there’s a new kid in town.

Samen met een aantal bevriende muzikanten nam Nicholas het album op in zijn thuishaven Prestonsburg. Hij opent het album met het nummer  ‘Sleepin’ in the Woods’. Een funky gitaarriff, die zomaar van John Mayer had kunnen zijn, ondersteunt de soulvolle stem van Nicholas. ‘Veteran’s Day’ is een mooie ode aan z’n hardwerkende opa, die lesgaf in een gevangenis. De singer-songwriter Nicholas komt naar voren in de prachtige ballad ‘It’s a Long Way to Wheelwright’, een nummer wat er samen met ‘Hindman’ echt uitspringt. ‘Hindman’  opent overigens met een prachtige telefoonboodschap van z’n opa en oma.

Ook het wat stevigere gitaarwerk schuwt Nicholas zeker niet. ‘Rhonda’ had zomaar een nummer van Chris Stapleton kunnen zijn, en ook ‘Abe’ heeft een heerlijke up tempo gitaarriff waardoor dit nummer als een echte oorwurm je de hele dag achtervolgt. De laatste twee nummers zijn misschien wel de twee sterkste van het album, in het nummer ‘Riverbank’ denkt Nicholas terug aan zijn jeugd. De ijzersterke afsluiter ‘Goin’ back to Pikeville’ is een nummer zoals ook Israel Nash dit kan: meeslepende melodieuze stukken instrumentale muziek worden afgewisseld met rockende gitaarsolo’s op deze maar liefst 11.52 durende, epische afsluiter.

Met een totale afspeeltijd van zo’n 67 minuten, windt Nicholas er geen doekjes om. Waar het met de nummers van Sundy Best soms nog wat te veel aan de popkant van de countrymuziek bleef hangen, kan dit prachtige solodebuut mij van begin tot eind boeien. Een heerlijk begin van 2018 wat mij betreft.

afbeelding van Robin
Robin