Filters

NSG - Nick & Simon (20/12/20)

Ja je leest het goed, hier boven staat inderdaad het Volendamse duo, voor het eerst in een recensie van mij. Met veel plezier heb ik het nodige van de tv-serie Nick & Simon & Garfunkel gezien en dat wakkerde ook weer het vuurtje van Simon & Garfunkel aan. Haast niet voor te stellen dat het album ‘Bridge Over Troubled Water’ toch alweer 50 jaar oud is!

De stemmen van Nick & Simon zijn sinds 2006 verankerd in de Nederlandse muziek. Veel hits, veel edelmetaal in de vorm van gouden en platina platen. De kunst blijft om je af en toe opnieuw uit te vinden. Dat kan met een solo plaat, waarmee bijvoorbeeld Simon (‘Ik en Simon’) op de proppen kwam. Ook ‘Symphonica in Rosso’ was een welkome afwisseling. Muziek maken in Amerika deden ze al eerder, maar deze ‘NSG’ weet me toch het meest te bekoren.

Het toont de tijdloosheid van de muziek van het duo Paul Simon & Art Garfunkel. Toen ‘NSG’ begin november uit kwam draaide ik deze vooral ’s morgens voordat de winkel open ging of aan het eind van de dag tijdens het bijbestellen van verkochte cd’s en lp’s.

Ze beginnen met het lekker uptempo ‘Mrs. Robinson’ en dan volgt ‘Homeward Bound’ waar hun stemmen prachtig mixen. Want daar ligt absoluut hun kracht. En wat blijkt ‘El Condor Pasa’ toch een tijdloze melodie te zijn met een prachtige rol ook voor de accordeon. Ook ‘The Sound Of Silence’ doen de mannen hier prachtig. Als je de hoes van het album ziet, zie je hun silhouetten tegen het avondrood. Voor mij straalt die een rustpunt en bezinning uit in dit turbulente coronajaar.

Het subtiel ritmische ‘Cecillia’ toont aan dat een oorwurm niet langer hoeft te duren dan 2,5 minuut. Ik vind hun versie van ‘Scarborough Fare’ echt heel fraai, muzikaal mooi ingetogen gehouden en wat ze vocaal ermee doen is echt klasse! ‘The Boxer’, met z’n fijne pianospel, daagt uit tot meezingen net als ‘Feelin Groovy’. ‘Bridge Over Troubled Water’ wordt door beide mannen om beurten gezongen waarvan ik Nick z’n bijdrage net even wat sterker vind. De uitvoering van Art Garfunkel is echter niet te overtreffen, maar deze versie mag er zeker zijn.

Grote verdienste van dit dubbelalbum is, dat het Amerikaanse avontuur deze mannen toch weer geïnspireerde met hun eigen werk (cd 1, zelf luisteren) en dat wij met z’n allen Simon & Garfunkel (her)ontdekten. Dat past dan weer mooi in de traditie van terugblikken in december met de Top 2000 , smullen van ‘The Untold Stories’ met Leo Blokhuis, een nieuwe reeks Top Pop en de muziek-quiz met Leo en Matthijs en… heel veel livemuziek op tv. Hopelijk volgend jaar ook weer wereldwijd op de podia en bij ons in de winkel.

Rest nog jullie allemaal prettige Kerstdagen te wensen! Maak er een gezellig, beperkt samenzijn van, houd moed en ‘Keep The Faith’!! (GJG 9,0)

Gert Jan Gjaltema

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan