Filters

Ryan Bingham – Fear and Saturday night (Axter Bingham Records)

Zo halverwege december 2014 kreeg ik ineens de nieuwe cd van Ryan Bingham via de post opgestuurd, van hemzelf nota bene! Ik was aangenaam verrast aangezien de cd dit jaar zou uitkomen. Een week later belde onze importeur dat ze ‘Fear and Saturday night’ binnen hadden in hun magazijn. Snel bestellen dus want Bingham is bij ons een roots-held uit de eredivisie!!

Ik moest zelfs m’n jaarlijstje alsnog wat opschudden, zoals jullie hebben kunnen zien. Op 3 februari is Ryan weer live in ons land en dat wil ik voor geen goud missen. Samen met Israel Nash (Gripka) is hij m’n favoriete rootsheld. Die rouwe doorleefde stem van deze oude ziel in een jong lichaam is nou eenmaal uniek.
Dit vijfde album stelt dan ook zeker niet teleur. Al moet ik toegeven dat dat zijn debuutalbum ‘Mescalito’ niet te overtreffen is. Toch kun je bij het beluisteren van deze twaalf songs een mooie western in je hoofd afspelen. Wel in het huidige Texas uiteraard en als er één het kan weten is het Ryan, want hij startte daar ooit als een echte cowboy en rodeoman. Luister maar naar het eerste nummer ‘Nobody knows my troubles’ en je begrijpt direct wat ik bedoel.
M’n favoriete nummer is ‘Top shelf drug’ dat muzikaal weer aangenaam weet te verrassen. Het magistrale ‘Island in the sky’ neemt je heerlijk op sleeptouw, zoals alleen Ryan dat kan. Mooi dat er nog steeds Tex-Mex invloeden zijn zoals in het golvende ‘Adventures of you & me’. We zijn druk bezig om deze man voor het najaar weer naar ons land te krijgen. Take Root (zou geweldig maar ook helemaal terecht zijn), de Amer (in extase) of de cd-afdeling… Stay tuned. Tot die tijd, kun je als rootsliefhebber niet om dit album heen! (GJG 9,8)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan