Filters

Ryan Bingham – Tomorrowland (Axster Bingham)

In 2007 kwam er een album uit dat ons best verkochte Americana album werd van de laatste 12 jaar, Mescalito. Een album dat in elke porie van m’n lichaam is genesteld. Ik zag hem toen live en sprak hem na afloop in Paradiso.. en dat vergeet je nooit meer.
Er volgden nog 2 albums en weer gingen we naar z’n concerten. Maar zo’n debuut als Mescalito is moeilijk te evenaren.

Schoon schip

Onlangs viel de promo van Ryan Bingham’s nieuwe album op m’n deurmat. Weg band, weg hippe producer, weg Lost Highway platenlabel. De rodeo-man maakte schoon schip en komt met een album op de proppen over het Amerika van nu. Bevlogen en recht voor je raap roots-rockt en hij er op los zonder een blad voor de mond te nemen. In schitterende desolate ballads combineert hij de klasse van Bruce Springsteen met de eigengereidheid van Neil Young.

Vakmanschap van Ryan Bingham

Luister maar naar ballads als “Flower Bomb” en “No Help From God.” Of het epische “Rising Of The Ghetto” en de innerlijke strijd in “Keep It Together,” prachtige staaltjes van Ryan Bingham’s vakmanschap. Mooi ook hoe hij de nummers van een bepaalde sfeer weet te voorzien. De laatste 3 van de 13 nummers vind ik wat minder.

Kers op de taart

Een stevige muzikale klim: We zweten en zwoegen ons naar de top van de berg, maar eenmaal boven kijken we toch uit over een prachtig landschap van songs die per draaibeurt aan kracht winnen. Op 16 november volgde er een zinderend live concert in Bitterzoet in Amsterdam, de kers op de taart!

(GJG 9,6)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan