Filters

Wende – Mens (Tathata music/Pias)

Wende, een bijzonder creatief mens die kunst maakt met passie omdat het gewoon moet. Zo stel ik me Wende voor. Haar Franstalige werk  was nooit zo mijn ding maar ze maakte er furore mee en het gaf haar creatieve vrijheid. Nu ligt de nieuwe Wende bij ons in de winkel en bijna dagelijks in de cd-speler. Inderdaad, alweer een dame die me muzikaal weet te verrassen.
 
Wende zingt nu in het Nederlands. Het eerste nummer ‘Deze gin’ fascineert meteen met z’n muzikale inkleuring en in de tekst zijn het de gedrevenheid en vastberadenheid die de toon zetten. Wat een spannend begin! Het stampende ritme van ‘Wat is mijn plan?’ gidst ons door Amsterdam waar alles maar doordendert en Wende uit volle macht op de rem trapt om grip te krijgen op de chaos om haar heen. Wat is wijsheid? Heerlijk muzikaal en schijnbaar chaotisch, maar erg gaaf. ‘Schone handen’ is een innerlijke strijd tussen dankbaarheid, jezelf durven te zijn in expressie en het tegengas en de druk van de omgeving te weerstaan. De filmische muziek neemt ons mee in die strijd alsof het een treinreis is. ‘Vrij me’ is een klein gehouden nachtelijke lied dat alle tijd doet stoppen, mooi en intiem.
 
‘Voor alles’ is ritmisch met hallucinerende achtergrond vocalen en Wende bezingt haar angsten alsof ze gevangen zit in een loep van haar nachtmerrie. Prachtig hoe dit muzikaal met lef wordt aangekleed. Wende draagt haar teksten op, ingetogen reclamerend, in combinatie met zang en sfeer die minstens zo belangrijk is. Het maakt van ‘Diamant’ een bijzondere trip, het is in beweging zoals Wende met haar muziek bezig is. Het zou een bijzondere theaterervaring zijn om dit alles te mogen zien. Het drama van ‘Buenos Aires’ dat zich als een reis voltrekt met betoverende muziek die in flarden het verhaal verduistert, waar gaat dit heen?
 
‘Heb ik dat nodig?’ is één van de tofste songs door z’n ritmische zang, blazers en prachtige effecten en zet zich af tegen hebzucht en pleit om echt te leven in dans en liefde. Heel bijzonder en creatief gebracht. Ik heb denk ik nog echt wat in te halen met Wende. ‘Alles gaat kapot’ dreigt sferisch en ingetogen en Wende vraagt zich af... hoe lang nog samen? Als in een apocalyptisch verlaten landschap.

‘Hoe lang nog?’ klinkt dreigend en lijkt zich af te zetten tegen de waanzin van oorlog en het beest dat zich in de mens losmaakt. De muziek sluit zich geharnast om die waanzin heen. Het muzikaal ingetogen ‘Blijf’, dat over ‘samen en wij’ gaat, lijkt het antwoord in stilte aan de (oorlogs?)waanzin die vooraf ging en biedt voorzichtig hoop en een helpende hand.
 
Wat een verrassend album dat enerzijds heel dynamisch de gekte trotseert en anderzijds met mooie ingetogen liedjes de liefde reflecteert. Een muzikaal fascinerende trip die de tango met Wende's stem durft te dansen, prachtig gedaan! (GJG 9,2)

1.Deze gin
2.Wat is het plan vandaag?
3.Schone handen
4.Vrij me
5.Voor alles
6.Als diamant
7.Buenos Aires
8.Heb ik dat nodig?
9.Alles gaat kapot
10.Hoe lang nog?
11.Blijf

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan