Filters

Steernvanger (Eigen beheer)

Tijdje terug alweer ontmoette in Dion Bouwes, zanger van de Groningse band Steernvanger, bij ons in de winkel. Hun nieuwe album was bijna klaar om uit te brengen. Die hebben wij natuurlijk graag in ons regio rek staan! Ik kreeg een promo-cd en raakte al snel enthousiast. Steernvanger heeft als band al flink keet geschopt in de lokale hitlijsten. Al hun singles haalden de Noord9 en een paar schoten er zelfs wortel in de noordelijke top 2000 varianten.

Wat mij als eerste opviel is de mooie hoes en de rootsy sound die zich fraai langs country en indie-folk beweegt. Het gemoed wordt bovendien gedompeld in vat met goede zin. Je kan toch niet anders dan een tandje bijzetten op je fiets als je de song ‘Mooie Dag’ voorbij hoort komen?! Zanger Dion weet goed wat hem gelukkig maakt, die aanstekelijke lach en de kleuren van een paar mooie ogen. 

Zingen in het Gronings en romantiek gaan hand in hand in ’15 joar’, een pakkende ‘Together-through-life’song die je zo op de Amerikaanse radio zou kunnen tegenkomen. ‘La La Laifde’ is een zomerse song vol goesting zoals ze dat ze mooi verwoorden in de Zuiderlijke Nederlanden. High van de liefde en al een week nergens anders meer aan kunnen denken. Mooi hoe die gitaren van Dennis Krottje dat aanvoelen. De percussie van Marco Veldman/Matthijs Vogt verwoordt de vastberadenheid van deze song met nog een verrassende muzikale afslag.

Niet alleen Lohues is wel eens ‘allennig’, zanger Dion reflecteert met ‘Allain’ op het alleen zijn in de periode met corona met een muzikaal opzwepende song waarin we ons allemaal wel kunnen herkennen. Mooi die samenzang in ‘Vandoage komt’ , levenswijsheid en ontroering en genieten van die momenten samen. Een prachtige song met die geweldige tekstregel: ‘En dei schud mie de dwarrels in de plooi’. Net als in ‘Alle beren aan de kant’ is het die noordelijke nuchterheid die af en toe op de rem trapt van het opgelegde gejaagde leven. Dus pluk de dag en regisseer wat meer je eigen leven.

Steernvanger
Dat deze mannen al flink wat kilometers hebben gemaakt in het leven, hoor je in songs als ‘Al groot’ (met een mooie ‘Cats in the Cradle’vibe) en het epische ‘Steernvanger’. Een gave meeslepende song die je niet meer los laat: Over het verlangen naar een dierbare die er niet meer is met een prachtige tekst. In het Gronings dicht bij je gevoel blijven en wat aan je verbeelding over laten maken van ‘Loat moar zitten dei snei’ zo’n rake song. Dat komt precies en dat voelen deze mannen goed aan. 

‘De moat is vol’ is een droeve song over het even niet meer zien zitten en dat dat gevoel er dan mag zijn.  Dat we in het noorden nog ruimte hebben om ons hoofd op te ruimen is mooi verwoord in ‘De wereld in mien kop’. Muzikaliteit, levenservaring en Nedersaksische charme maken van deze band één van de belangrijkste nieuwe bands uit het noorden….eh Nederland.  Samen met Aosem (uit Erica) zou ik ze echt heul graag op één avond live zien. Wie gaat dat nou eens regelen?!! De instore bij ons staat in ieder geval in de planning voor het najaar.

Met met verder Bjorn Nuninga op de bas, hebben deze mannen echt een geweldig debuut album gemaakt! Zeer geschikt voor theaters, lokale podia en zeker op de festivals.  Steun ze door hun muziek te kopen en bezoek hun concerten en vergeet vooral niet je vrienden dan mee te nemen. Ik hoop van harte dat het vinyl ook spoedig mag volgen. Steernvanger, een album recht uit het hart!

(GJG 9,5)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan